DELA
Foto: Matilda Saul

Tyg, trä och metall i Galleriets nya utställning

Under juni månad pryds Galleriet av en ny konstutställning. Där får abstrakta metallskulpturer och tavlor samsas med handgjorda fåglar, ägg och repdockor.

Utställningen heter Tyg, Trä och Metall och består av en varierad mängd konsthantverk. Det är Elsbet ”Bettan” Jansson som med sina repdockor står för tygdelen. Hon berättar att hon började tillverka dockor redan på 60-talet, men att livet med barn och jobb kom emellan. Det dröjde tills pensionen innan hennes konstskapande fick sig en nystart och det har sedan dess har det fått stor betydelse för henne.

– Det är väldigt givande att få arbeta med händerna. Stickning är som meditation, säger hon.

Foto: Matilda Saul
Några av Elsbet Janssons alla repdockor.

Återbruk och naturmaterial

En stor del av materialet som Bettan Jansson använder är återvunnet. Hemma hos henne finns stora tygsamlingar som förvandlas till klänningar, västar och annat som dockorna får bära och till håret använder hon garn som blivit över från stickningen.

Bland repdockorna finns även konst av Synnöve Nordström, främst bestående av sjöfåglar i olika former och storlekar. Sin kunskap om djuren har hon hämtat från både böcker och verkligheten, men även gamla ägg-samlingar. Just olika versioner av snidade och målade ägg är något som det också finns mycket av på utställningen.

Synnöve Nordströms verk är alla gjorda i trä och främst använder hon sig av lind, men också al till viss del.

– De är lättarbetade material. Fåglarna tillverkade i al lämnar jag ofta omålade för träet är så fint i sig självt, säger hon.

Foto: Matilda Saul
En av Synnöve Nordströms fåglar vakar över boet med ägg.

Ser det vackra i skroten

Konsten betyder mycket även för Rainer Jansson och han säger sig alltid ha varit kreativ. Han menar att den största inspirationskällan är hans egen fantasi.

– Och skrothögar, när jag ser delar som kan sättas ihop och bli något nytt, säger han.

Skrot och återbruk är ett återkommande tema i utställningen. Rainer Janssons konstverk består av allt från kanonkulor och rostade plåtar till cykelekrar och spikar. Ett av verken är skapat av gamla tavelramar i trä.

Gemensamt för alla tre konstnärer är att det var just pensionen som gav dem tillfälle att börja med eller återuppta sitt konstskapande. Både Synnöve Nordström och Rainer Jansson säger att det då blev väldigt mycket skapande på en gång, nästan dygnet runt. Numera blir det inte riktigt lika mycket, men konsten har förblivit en väldigt viktig del av livet för alla tre.

Foto: Matilda Saul
”Bomarsund” är ett av Rainer Janssons verk.

Utställningen finns i Galleriet på Torggatan och pågår till och med 30 juni.