DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>REGISSÖR Suzanne Osten under inspelningen på Åland.

Tvist om åldersgräns i Ostens nya film

I somras spelades en del av Suzanne Ostens nya film” Flickan Mamman och Demonerna ” in på Åland. I Sverige är medierådet och produktionsbolaget för filmen inte överens om vad åldersgränsen ska vara. På torsdag ordnas en specialvisning av filmen på Savoy av landskapsregeringen.

Filmen ”Flickan Mamman och Demonerna” tar avstamp i regissören Suzanne Ostens egen barndom och skildrar livet med en psykiskt sjuk mamma som låser in sig med sin åttaåriga dotter i en lägenhet. Genom filmen får man uppleva mammans fantasibilder av demoner som uppmanar henne att göra olika saker.

Filmen är tänkt som en thriller för barn men i Sverige har filmens åldersgräns väckt debatt eftersom man tycker att det finns innehåll i filmen som inte lämpar sig för någon under 15 år.

– Medierådet i Sverige tycker att filmen ska ha en åldersgräns på 15 år, men vi har överklagat till förvaltningsrätten och håller fast vid att åldersgränsen borde vara 11 år. Det är en film som hela familjen ska kunna se, säger filmens producent Agneta Jansson.

Jansson beskriver filmen som en thriller för barn och kärleksdrama för vuxna.

I fredags har filmens visats för förvaltningsrätten men man väntar ännu på utlåtande.

– Det ännu oklart hur det blir, säger Jansson.

Jan Ole Lönnblad, kulturchef på landskapsregeringen, har sett en råkopia av filmen.

– Jag skulle säga att den nog lämpar sig för barn i åldrarna 11-12. Även om den är lite skrämmande ställvis så har den också humoristiska inslag, säger Lönnblad.

Agneta Jansson och Suzanne Osten kommer att finnas på plats på torsdagens specialvisningen på Savoy.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!