DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Turiståret är förlorat redan”

– Det är mycket avbokningar, säger Henrik Nordström, vd för Ålands Turist & Konferens, som ser mycket mörkt på läget.

Henrik Nordström säger att han räknar med att ”det lilla som fanns i mars och april blir till inget”.

– Och jag är rädd att också maj blir en väldigt dålig månad.

Han ser också att det finns oro bland kunder och grupper som bokat längre fram i tiden, i juni och framåt.

– Det känns himla tungt, vi vet ju inte hur länge detta kommer att drabba oss. Risken är uppenbar att det här påverkar hela sommaren, och jag är rädd att det blir mycket permitteringar och annat elände inom branschen.

En del menar att Åland skulle kunna gynnas när coronaviruset avskräcker svenskar och finländare från att resa längre bort?

– Det är inte omöjligt men det reparerar aldrig det tapp vi har. Turiståret är garanterat förlorat redan. Många företag har en ganska svag ekonomi från början, och risken är att en del stupar. Vi har en så kort säsong redan. Jag ser inga positiva omständigheter överhuvudtaget, utan ser mycket mörkt på läget.

Henrik Nordström berättar att bokade skolklasser och konferenser hör av sig och undrar: ska de skjuta fram, eller vad ska de göra.

– Jag svarar ja om de vill skjuta fram, men vi i branschen vet ju inte hur länge detta varar, hur färjorna kommer att gå och hur myndighetsdirektiven kommer att se ut, så det är svårt att lova något.

I söndags kom nyheten att Finlands Bank stöder coronadrabbade företag med en halv miljard. Har du någon hälsning till den åländska politiken om stöd till företag?

– Branschen hoppas att landskapsregeringen kan bistå på lämpligt sätt – det är så många som drabbas.