DELA
Foto: Erkki Santamala

Tullen avslöjade grovt skattebedrägeri – varorna skickades via Åland

Den finska Tullen misstänker att ansvarspersonerna för ett finskt bolag under åren 2013‒2015 gjort sig skyldiga till grovt skattebedrägeri, grovt tullklareringsbrott och grovt bokföringsbrott. Det skriver Tullen i ett pressmeddelande som publicerades på fredagsförmiddagen.

– Utifrån företagsgranskningen som Tullen gjort, har det finska aktiebolaget bokfört sina skattegränsförsäljningar med en mervärdeskatt på 0 procent gällande import. Företaget importerade varor anpassade för postorderhandel till Åland från EU och från länder utanför EU och sålde dem vidare från Åland till konsumenter i riket, skriver Tullen.

Vilket det misstänkta bolaget är vill tullöverinspektör Jussi Gustafsson inte säga.

– I det här skedet vill jag inte säga vilket företaget är. Min uppfattning är att bolaget har ändrat sin praxis och är fortfarande verksamt.

Har bolaget någon annan koppling till Åland utöver att varorna har distribuerats härifrån?

– Enligt den information som jag har har bolaget ingen annan koppling till Åland än bolaget köpt en speditionstjänst av ett åländskt bolag. Det åländska bolaget är inte misstänkt för något brott. I förundersökningen har det inte framgått några andra kopplingar till Åland, säger Gustafsson till Nya Åland.

Enligt pressmeddelandet kommer Tullen nu att ta ut obetalda skatter för ett sammanlagt värde på två miljoner euro. Dessutom har egendom till ett värde på över 1,5 miljoner euro belagts med kvarstad som en säkringsåtgärd.

Nya Åland har tidigare skrivit om att Tullen utreder Cdon.com. Men enligt Gustavsson är har Cdon.com inget att göra med det aktuella fallet.