DELA
Foto: Päivi Mattila

Tre döms för narkotikabrott och penningtvätt

Tre ungdomar har dömts till böter av tingsrätten för brott som begicks år 2020.

En man i 20-årsåldern har under polisens förundersökning erkänt att han odlat cannabis i sin garderob för eget bruk. Han har också erkänt att han rökt och snortat amfetamin och döms därför till att betala 510 euro i böter för narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika.

En annan man i 20-årsåldern har brutit sig in i en avliden bekants bostad och stulit droger och 350 euro i kontanter. Han brukade själv en del av den stulna narkotikan och har sålt och gett bort resten. Han ålades därför att betala 1 610 euro i böter.

Den unga mannen gav också 150 euro av de stulna pengarna till sin flickvän. Flickvännen nekar till brott och menar att hon inte visste var pengarna kom ifrån. Hon säger att hon trodde att det var ett bidrag från pojkvännen till hushållet eftersom de bor tillsammans.

Men enligt vittnen hade paret tillsammans brutit sig ni i lägenheten efter den bekantes död. Tingsrätten menar alltså att hon mycket väl visste var pengarna kom ifrån. Hon döms därför till att betala 150 euro i böter för penningtvätt.