DELA
Foto: Jonas Edsvik

Transportföretag försiktigt positivt till vätgassatsningen

OX2 lanserade på fredagen ett pilotprojekt om vätgasfordon på Åland i samarbete med Hyundai. Redan nu har man riktat frågor till bolag som bedriver tung trafik på Åland.– Jättespännande och jätteuppskattat, säger Mats Clemes, vd på Transmar.

På fredagen lanserade energibolaget OX2 nyheten att Åland blir pilotområde för vätgasfordon. Projektet görs i samarbete med Hyundai Finland Motor Oy och placeras på Åland eftersom Finlands första vätgasstation planeras i anslutning till den energipark OX2 vill bygga i Jomala Möckelö.

Anders Wiklund, ”landschef” för OX2 på Åland, berättade då att man redan nu riktat frågor till företag som bedriver tung trafik på Åland om att delta i projektet.

Transmars vd Mats Clemes säger att OX2 har varit i kontakt med företaget och hört om intresset för att köra med vätgasfordon i framtiden.

– Allt är väldigt nytt förstås, och väldigt komplicerat med nya drivmedel om det så är vätgas, el, naturgas eller andra former av fossilfria drivmedel. Det är inte så enkelt som att man bara byter till en elbil till exempel, utan det finns många aspekter bara kring laddningen, var man kan ladda och om infrastrukturen räcker till, säger han.

Motoreffekten på de fossilfria fordonen är också ett frågetecken för honom. I dag är den lite för svag för de riktigt tunga lasterna.

– Men det är jättespännande och jätteuppskattat att OX2 bland andra aktörer driver på den här frågan. Det behövs föregångare på området.

Är ni intresserade av att delta i pilotprojektet?

– Det är ingenting som är bestämt så, men vi är gärna med och bidrar och testar om det kan vara till hjälp. Vi är intresserade, men sedan är det inte så konkretiserat här än, man kanske har kommit längre på andra platser.

Transmar har själv ett test av rena elbilar på gång som börjar i december. De har även testat naturgas.

– Redan nu finns ju möjligheten att jobba med de här sakerna, men det är klart att när man tänker på utvecklingen är det en ganska stor risktagning, om man säger att vi ska köpa en vätgasbil till exempel. Förutom att själva bilen är mycket dyrare finns det frågor som var man kan tanka eller ladda, och vad gasen eller elen kostar, säger Mats Clemes, och fortsätter:

– Framför allt handlar det om vad man får för bilen när man byter ut den. Med en dieselbil vet vi ganska exakt vad den kostar och vad den är värd om fem år om vi vill byta ut den. Med nya koncept är sådant mycket svårare att veta.