DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lantrådet om skärgårdstrafiken: Trafikstörningar kan inte lösas på ledig tid

Bolagisering, privatisering, omvandling till ett verk eller outsourcing – det är alla alternativ som lantrådet Veronica Thörnroos (C) ser för skärgårdstrafiken. Nu måste en process starta – där politiker, tjänstemän och brukare inkluderas – för att få till en mer fungerande trafik.

I tisdagens Nya Åland uttalade sig lantrådet Veronica Thörnroos (C) om behovet av en strukturell förändring av skärgårdstrafiken, bland annat av den operativa ledningen.

På vilken nivå behövs förändringar?

– I dagsläget är det tjänstemännen på infrastrukturavdelningen som ansvarar för skärgårdstrafiken, dels att den upphandlas, dels att det tekniska underhållet sköts och dels att bistå i samband med trafikstörningar. De har inget tillägg för det, men tjänstemännen känner ett ansvar att komma in när det är störningar. Likaså Ålandstrafiken – som inte har någon stand by-peng. Som situationen varit nu med många trafikstörningar så behöver landskapsregeringen konstatera att systemet inte är optimalt.

Krävs trygg trafik

Veronica Thörnroos säger att skärgårdsborna och alla andra har rätt till en trygg och förutsägbar trafik, men att det inte är rätt att tjänstemän ska hitta lösningar på ledig tid.

– Det är inte okej, inte mot tjänstemännen och inte mot de som behöver trafiken. Då måste vi se om vi kan organisera det på ett annat sätt? Det tror jag.

Politikområdet leds av minister Christian Wikström (Ob). Har du förtroende för honom?

– Jag har absolut förtroende för honom att sköta området. Han och tjänstemännen gör allt de kan för att minimera de problem som uppstår, men jag har som lantråd och Christians chef – och med sex års erfarenhet av ministerportföljen – ett ansvar att stiga in och säga att vi måste ändra det här. Vi har diskuterat det här mycket och vi är på samma linje.

Dialog krävs

Nu krävs en dialog med politikerna, tjänstemännen och brukarna om vägen framåt, för att få till en förändring.

– Jag var med och drev igenom privatiseringarna och jag vet hur det är att jobba i motvind, men jag vet att det går att göra förändringar.

Hon konstaterar samtidigt att det inte var så kul att stå i Hummelvik i fredags, på väg hem till Lappo, när den senaste trafikstörningen uppstod.

– Jag förstår irritationen som vräktes över mig. Jag var själv irriterad för jag ville också hem. Då kände jag att det här inte går längre och nu måste jag stiga in och bistå Christian Wikström mer aktivt än jag tidigare gjort.

Socialdemokraterna föreslår i en insändare att man kunde bolagisera skärgårdstrafiken. Kan det vara ett alternativ?

– Ja, absolut kan det vara ett alternativ. Ett trafikverk, privatisering, outsourcing av vissa tjänster .. nu måste vi diskutera hur vi kan gå vidare. Myndighetsutövning ska alltid utföras av myndighet, men det andra kan göras av andra.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp