DELA
Foto: Stefan Öhberg

Torvalds lobbar för åländsk EU-plats

Arbetet för en egen åländsk plats i EU-parlamentet fortsätter.

Ett ändringsförslag till en platsfördelningsrapport ska skicka starka politiska signaler till medlemsstaterna när det gäller fördelningen av platser till lagstiftande regioner.
Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP/Alde) hjälper till att lobba för en åländsk plats i Europaparlamentet. Tillsammans med kollegan Charles Goerens från Luxemburg har han skickat in ett ändringsförslag till rapporten kring platsfördelningen i parlamentet där han särskilt påpekar möjligheten för medlemsstater att tilldela platser till lagstiftande regioner.

Nyligen kom EU-parlamentets rapport om hur platserna ska fördelas efter brexit. I den nämns inte lagstiftande regioner, som till exempel Åland.

Ändringsförslaget är en tydlig politisk signal från Torvalds och Europaparlamentet till medlemsstaterna att också lagstiftande regioner bör få egna mandat i parlamentet, säger hans åländske medarbetare Anton Nilsson.

Ändringsförslaget kommer nu att förhandlas i Europaparlamentets utskott för konstitutionella frågor, sedan väntar en omröstning i plenum. Den slutliga platsfördelningen beslutas av medlemsstaterna i Europeiska rådet, men platsfördelningarna inom medlemsstaterna kräver ett nationellt avgörande.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

 

2 KOMMENTARER

Comments are closed.