DELA

Torkan kan bli förödande för potatisskörden

–Om det inte regnar inom en vecka så kommer det att ställa till det, säger jordbrukare Anders Eriksson.
Årets varma sommar är glädjande för semesterfirare men är ett rejält besvär för jordbrukarna. Potatisodlaren Anders Eriksson från Jomala är väldigt oroad över hur den pågående torkan kommer att påverka årets skörd.

Bladmögel är en annan faktor till oro, ett fenomen som kan bekämpas genom besprutning men i många fall ställer blåsten till det.

– Om det blåser får man inte bespruta, jag har gjort det då det inte har blåst i en sådan riktning att det går över till grannarna men om vinden vänder och det blåser upp så blir vissa förargade, säger han.

– Det är verkligen psykologiskt tungt.

Eriksson bevattningsdammar håller på att sina, vilket också kan leda till att han snart inte har något vatten att bevattna potatisen med.

Eriksson har 36 hektar där han odlar potatis vilket är det hans jordbruk lever på.

– Men jag har tur, jag har andra inkomstkällor att luta mig mot. De jordbrukare som själva har startat upp sin gård och endast försörjer sig på den måste ha de mycket värre.

Han säger att senast som det regnade ordentligt var den 18.7 då det kom 42 milliliter, efter det har det bara regnat någon milliliter i taget.

Företaget Orkla har ett krav på att potatisen skall vara minst 30 millimeter i diameter, vilket mäts på potatisens kortaste ställe. Då förhållande är ansträngda stannar potatisen i växten.

Att Orkla från och med i nästa år kommer att sänka priset på potatis är oroväckande för odlarna.

– Om nästa sommar skulle vara likadan som den här så kommer många att få de tufft. Orkla skall spara en halv miljon euro, vilket också blir betydande för varje enskild potatisbonde, säger Eriksson.

Läs mer i måndagens Nya Åland!