DELA
Foto: PRIVAT

Tjänstefacket firar 40

Tjänstemannaorganisationerna på Åland firar 40 år i år.
Den 14 oktober är det 40 år sedan Tjänstemannaorganisationerna på Åland, TCÅ, höll sitt grundande möte.

TCÅ, som inledningsvis gick under namnet TOC-TÅ, grundades av föreningarna Sjuksköterskeföreningen i Finlands lokalavdelning på Åland, Ålands hjälpskötare, Ålands kommunaltjänstemän och Ålands barnmorskeförening. Som första ordförande valdes Harriet Lindeman, skriver verksamhetsledare Marie-Susanne Stenwall i ett pressmeddelande.

Föreningen bildades då Åland fick en lag om egna tjänstekollektivavtal. Det var inte en lätt procedur att få alla föreningar under samma paraply, skriver man i pressmeddelandet.

– Men med mångas hjälp blev TCÅ den första arbetstagarorganisationen på Åland med rätt att föra förhandlingar redan den 8 februari 1979.

Tillsammans med Akava-Åland och FOA-Å deltog TCÅ i sin första stora konflikt i september 1980. Konflikten rörde landskaps- och kommunanställdas löner och resulterade i en veckas strejk.

Tuula Mattsson blev TCÅ:s första heltidsanställda organisationssekreterare 1982. År 2009 gick Mattsson i pension och nuvarande veksamhetsledaren Marie-Susanne Stenwall ersatte henne.

I dag är SuPers fackavdelning på Åland, Ålands fackskollärare, TÅLC och Ålands funktionärsförening medlemmar i TCÅ.

Föreningens 40-årsjubileum firas med föreläsning med Christoph Treier samt kaffe och tårta.

– Jubilaren har undanbett sig all uppvaktning vänligt men bestämt, skriver man i pressmeddelandet.