DELA
Foto: Emilia Kangasluoma

Tidigare Smakbyn-kock fick fin titel

Mattias Åhman, som var med när Smakbyn i Sund inledde sin verksamhet, tog hem den finländska titeln Årets kock i Jyväskylä i måndags.
I Smakbyn höll man tummarna inför finalen. Och visst gick det vägen. Sent på måndagskvällen stod det klart att Mattias Åhman, som i dag arbetar på restaurang Bhoga i Göteborg, vunnit tävlingen.

I finalen var uppdraget att välja en av två huvudrätter som fick planeras på förhand och en överraskningsrätt där råvarorna avslöjades först dagen före finalen. En annan överraskning var att böter delades ut för överblivna råvaror.

Enligt huvuddomaren var Åhman helt i en egen klass. Rätterna hade tydlig smakprofil och var tekniskt lyckade. Den vegetariska överraskningsrätten var vacker och tekniskt krävande. Kvaliteten var jämn och rätterna gjorde intryck, lyder omdömet.

Årets kock får pengar i pris, stor synlighet i media och en biljett till nästa års tävling. Dessutom bereds han eller hon plats i Årets kock-akademin för att tillsammans med tidigare vinnare fundera på den finländska matkulturens framtid.

Mattias Åhman är bördig från svenska Österbotten.