DELA
Foto: Pressbild

THL: Epidemin kan pågå i månader

När Finlands regering höll presskonferens vid lunchtid på onsdagen var ett budskap att epidemin kan pågå länge.
-Epidemin kommer inte vara över på flera månader, sade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Regeringen vill nu öka, fördubbla, antalet tester.

I dagsläget tas det cirka 2500 tester per dag i Finland. Regeringen planerar nu att fördubbla kapaciteten. På en direkt fråga om det gäller hela landet svarade Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister, att man var som helst i landet ska  ha möjlighet att testa sig.

Hittills har hälsovårdspersonal prioriterats när det gäller provtagning, men när kapaciteten ska öka ska fler testas, även för personer som har mildare symtom.

Just nu jobbar man med att hitta både universitet och privata samarbetspartners som kan hjälpa till med att analysera provsvar. Man söker även hjälp utomlands.

På en direkt fråga om man kan gå tillbaka till en normalsituation i samhället före ett vaccin utvecklats svarade Mika Salminen från THL att det är svårt att svara på.

-Samhället måste väga för- och nackdelar med restriktioner mot varandra i det långa loppet.

Ett vaccin finns inte ännu på ett år, menar han.

Aino-Kaisa Pekonen, social- och hälsovårdsminister meddelade att det finns tillräckligt med skyddsutrustning och mediciner.

-Vi har inte heller upplevt brist på personal inom hälsovården, sade hon.

Regeringen har också bildat en arbetsgrupp som ska ta fram strategier för hur Finland ska klara sig när epidemin är över, ekonomiskt och socialt.

Sanna Marin konstaterade också att alla åtgärder inte har fungerat perfekt och nämnde specifikt att myndigheter borde ha samarbetat bättre för att klara situationen på flygfältet Helsingfors-Vanda.