DELA
Foto: Faksimil från Aftonbladet

Terrorhot i Sverige

Flera IS-krigare har tagit sig till Sverige och svenska myndigheter utreder just nu ett potentiellt terrorhot, uppger tidningen Aftonbladet.

 

I Sverige arbetar Säkerhetspolisen och polisens nationella avdelning intensivt med att bedöma ny information som har inkommit. Enligt källor till flera medier ska det röra sig om ett terrorhot och organisationerna har gått in i stabsläge.

– Just nu inhämtar vi information och underrättelser och samarbetar med nationella och internationella partner, säger Simon Bynert vid Säkerhetspolisens presstjänst, som inte vill kommentera ytterligare.

Enligt Aftonbladet ska Säkerhetspolisen och Noa (Nationella operativa avdelningen) ha fått information om ett terrorhot i Sverige. Och enligt källor till Expressen ska Säpo ha fått uppgifter från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Båda uppgifterna är dock obekräftade.

Informationen som Säpo fått påverkar inte terrorhotnivån mot Sverige. Den ligger kvar på en förhöjd nivå.

Inga åtgärder på flygplatser

Enligt Ulf Wallin, presschef på Swedavia som äger och driver 10 av de största flygplatserna i Sverige, har inga speciella åtgärder vidtagits på flygplatserna.

– Hotnivån mot Sverige är inte uppgraderad och vi har inte fått någon information. Säkerhetsläget är detsamma som tidigare, säger han.