DELA
Foto: Andreas Dienert

Talmannen Matti Vanhanen vill se trupper på Åland – uttalandet eventuellt ett missförstånd

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) vill se finländska trupper på Åland och hoppas att landskapet ska agera för att få hit dem. Den finska tidningen Etelä-Suomen Sanomat, ESS, skriver om ett tal Matti Vanhanen höll på ett publikevenemang ordnat av Centern i Lahtis på söndagen. Nyheten fick stor spridning vid lunchtid på måndagen, men i en kommentar i sociala medier säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström att uttalandet är en feltolkning och att Matti Vanhanen ska komma med ett förtydligande.

Matti Vanhanen säger, enligt artikeln i ESS som i sin tur plockats upp av en rad finländska medier, att han inte är ute efter att ändra på Ålands särställning, men han hoppas att Åland tar initiativ.

-Initiativet bör komma från Åland. Landskapets självstyrelse fyller 100 år och jag är själv på väg dit på besök i juni. Kanske lägger ålänningarna fram ett förslag då? sade Matti Vanhanen enligt ESS.

Orsaken till att Åland borde bjuda in trupper till Åland är att det ur totalförsvarets synvinkel vore bäst om det fanns stationära trupper på Åland, eftersom Finland är förpliktat att försvara Åland.

I talet konstaterade Matti Vanhanen också att Ålands demilitarisering inte hindrar ett Natomedlemskap.

Strax före 14 gick Mats Löfström ut i sociala medier och uppger att han varit i kontakt med Matti Vanhanen och att det handlar om en feltolkning och att en rättelse väntas.

 

UPPDATERING: Nya Åland kompletterade artikeln vid 13.50-tiden med Mats Löfströms uttalande och att det kan handla om en feltolkning. Nya Åland uppdaterar när mer information finns tillgänglig.

Vid 14.27 lades en länk till ESS till artikeln.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp