DELA
Foto: Jonas Edsvik

Talmannen i nyårstalet: Vi kan när vi vill

När det åländska samhället arbetar tillsammans, kan det åstadkomma vad det vill. Det skapar trygghet, menar talman Bert Häggblom (Ob) som i sitt nyårstal upprätthöll sig mycket kring självstyrelsen.

Lagtingets talman Bert Häggblom, tillika partiledare för Obunden samling, höll det traditionsenliga nyårstalet i Ålands radio och tv på nyårsdagen.

Han tackade all vårdpersonal som kämpar på med pandemin och framhöll den åländska smittspårningen som håller ”världsklass” och ”är den stora skillnaden mellan oss och våra närregioner.”

Han betonade även den åländska sammanhållningen och menar att förmågan att arbeta skapar trygghet. ”När det åländska samhället arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål kan vi åstadkomma vad vi vill”.

Talet handlade till stor del om självstyrelsen, det pågående 100-årsjubileet och revisionen av självstyrelselagen.

Bert Häggblom påminde om att den åländska självständighetskampen inleddes före Finland utropade sig som en självständig stat och att priset för kampens främsta kämpar blev hårt. ”Det är viktigt att inte glömma varför vi är här och vad våra förfäder offrat för att vi ska ha möjlighet att leva i det åländska samhälle vi lever i dag.”

Tack vare beslutet i Nationernas förbund 1921 har Åland i dag självstyre. ”Jag vill att ni alla ska ta en minut av er tid och fundera på vad självstyrelsen betytt och betyder för er. Fundera på hur ert liv skulle ha varit om Åland inte skulle ha haft självstyrelse och hur situationen då skulle varit. Vi har nära till beslutsfattarna. Vi är inte nöjda med besluten alla gånger men det är betydligt bättre att besluten fattas lokalt i stället för att besluten fattas över huvudet på oss av någon annan som inte har kunskap om vårt samhälle och de förutsättningar som finns.”

Bert Häggblom lyfte också betydelsen av det internationella seminarium som hölls under hösten, som ”intygar att den åländska självstyrelsen är en levande och viktig del i internationella sammanhang” och att demilitariseringen och neutraliseringen inte bara är historia, utan en ”i högsta grad levande regim”.

Talmannen avslutade med några ord om ekonomin och utmaningarna under pandemin, och kom till slutsatsen att näringslivet är starkt och att det behöver fortsätta vara vitalt för att trygga de sociala behoven.

Bert Häggblom avslutade med att önska alla ett gott nytt år och uppmanade alla att ta hand om andra och själva. ”Tillsammans ska vi fortsätta bygga det här samhället.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp