DELA
Foto: Stefan Öhberg

Talman Lohela förkovrar sig i de åländska frågorna

Kunskapen om Åland måste bli bättre i riksdagen.

Det anser talman Maria Lohela (Sannf) som är på besök.
– Jag är här för att fördjupa mina kunskaper och ta dem med mig hem, sade talman Maria Lohela på den presskonferens som ordnades i dag.

Lohela är på eget initiativ på ett tvådagars besök på Åland. Det är första gången hon är här.

– Man känner inte så bra till Åland i Finland i dag. I riksdagen vet man inte alltid hur komplexa och mångsidiga de åländska frågorna är. Vi måste ta tid på oss för att sätta oss in i dem.

Både hon och hennes värd under besöket, talman Johan Ehn (MSÅ), betonade vikten av att ålänningarna och rikspolitikerna träffar varandra öga mot öga för att diskussionerna om framtiden ska bli konstruktiva.

De två talmännen vill inte bara själva träffas oftare utan diskuterar också ett utökat samarbete mellan riksdagens och lagtingets utskott.

Ett generellt intensivare samarbete behövs enligt Maria Lohela inte minst för att återupprätta förtroendet efter de för Åland smärtsamma besluten om vindkraftsstödet och klumpsummans avräkningsgrund.

Då hon får frågor om Sannfinländarnas negativa inställning till Åland och om partimedlemmars plumpa utspel om till exempel just klumpsumman blir svaren trevande diplomatiska.

– Man måste få uttrycka åsikter som inte får medhåll av andra men det är klart att det bör finnas en konstruktiv respekt.

Talmansbesöket har ett gediget program som inkluderar det mesta från självstyrelsens bakgrund och aktuella politiska frågor till besök på museer, Andersudde och Silverskär.

Generalsekreterare Maija-Leena Paavola, rådet för internationella ärenden Mari Herranen och talmannens specialmedarbetare Timo Turja ingår i delegationen liksom också Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Läs mer i papperstidningen och E-Nyan!