DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tallink chartrar ut fartyg till Nederländerna – Galaxy och Silja Europa tas ur trafik

Styrelsen för Tallink Grupp har fattat beslut om att chartra ut svenskflaggade Galaxy till Nederländerna för en längre tidsperiod. Man har också beslutat att påbörja processen att byta till estnisk flagg på fartyget.

”Galaxy kommer därmed att tas ur trafik på linjen Stockholm – Åbo, och som en konsekvens kommer den svenska besättningen att varslas om arbetsbrist. Även Tallink Grupps fartyg Silja Europa, som normalt trafikerar Helsingfors – Tallinn, kommer att chartras ut till Nederländerna”, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

– Charteravtalen är i dagsläget nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Avtalet gällande Galaxy innebär dock för oss i Sverige att 265 personer i besättningen inom Tallink Silja AB nu kommer att varslas om arbetsbrist vilket är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i pressmeddelandet.

Enligt Erika Janson, kommunikationschef för svenska Tallink Silja AB, gäller varslet besättningarna på både Silja Galaxy och Silja Symphony gemensamt.

– Det blir turordningsreglerna som gäller då båda är anställda av Tallink Silja AB.

Rederiet planerar inte heller att ersätta Galaxy med något annat fartyg på linjen.

– Det blir ett fartyg på Åbo-linjen, säger Erika Janson.