DELA
Foto: Jonas Edsvik

Systrarna Chanfreau tog hem Finlandia-bokpris

Det blev vinst för Sofia Chanfreau och Amanda Chanfreau och deras debutbok ”Giraffens hjärta är ovanligt stort”, när årets Finlandia Junior delades ut på onsdagskvällen.

Sofia och Amanda Chanfreau är uppväxta på Åland, men bor numera båda två i Malmö. Systrarnas gemensamma litterära debut ”Giraffens hjärta är ovanligt stort” utkom i somras. Boken handlar om nioåriga Vegas äventyr tillsammans med vänner och familj, där Sofia står för texten och Amanda för illustrationerna, och var alltså en av de nominerade till det mycket prestigefyllda Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur, eller Finlandia Junior som det också heter.

I år var tre av totalt sex nominerade böcker till Finlandia Junior på svenska.
Förutom ”Giraffen har ovanligt stort hjärta” var det Katja Bargums och Jenny Lucanders bilderbok ”Myrornas rekordbok” och Ellen Strömbergs ungdomsroman ”Vi ska ju bara cykla förbi”, som nyligen fick ett Augustpris.
Finlandia Junior-priset har delas sedan år 1997 ut av Finlands bokstiftelse ”till en förtjänstfull finländsk barn- eller ungdomsbok”.
Årets enväldiga jury, som utser vinnaren, var läraren och skådespelaren Ernest Lawson.

– Nu var det inte jag som gjorde valet utan den Ernest som läste alldeles för lite som barn. Han skulle ha läst den här boken. Om och om igen. Bokens skapare har lyckats bygga en värld där bokstavligen allt är möjligt. En värld vars gränslöst rika språk och illustrationer du aldrig vill lämna, säger domaren själv om valet.

Prissumman är 30 000 euro.