DELA
Foto: Jonas Edsvik

Syskon och kusiner får resa hit

Restriktionerna för inresande förlängs till 27:e juni. Det beslutade statsrådet tidigare i dag. Samtidigt utvidgas släktdefinitionen till att gälla även bland annat syskon och kusiner.

Statsrådet skriver i ett pressmeddelande att det fortfarande saknas tillräckliga åtgärder som kan ersätta de rådande restriktionerna och att de därför förlängs.

Social- och hälsovårdsministeriets utkast till förslag om en tillfällig ändring i smittskyddslagen, där bland annat testkrav för alla inresande till Finland är inkluderat, nämns inte i pressmeddelandet. Det nya beslutet träder i kraft 7 juni.

För inresande från de inre gränserna, alltså alla länder inom Schengenområdet, utvidgas definitionen av släktskap när det gäller undantaget för inresor i familjeärenden. Nu avses make, barn, barnbarn, föräldrar, svärföräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, barnbarnsbarn, morbror, farbror, moster, faster och kusiner, inklusive de som hör till dessa personers familj.

Vid de yttre gränserna betyder släkting fortsättningsvis make, barn, föräldrar, svärföräldrar och mor- och farföräldrar, inklusive de som hör till dessa personers familj.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp