DELA
Foto: Annica Lindström

Sveriges regering faller

Sveriges regering ledd av statsminister Stefan Löfven har fallit. Detta står klart efter en misstroendeomröstning i riksdagen under måndagsförmiddagen. Totalt röstade 181 av 341 ledamöter ja för misstroendet.

Bakgrunden till misstroendet är en utredning som föreslår att man i Sverige ska införa fri hyressättning på nybyggda lägenheter, något som Vänsterpartiet med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen är kritiska mot. Vänsterkritiken och hotet om misstroende dök upp redan efter riksdagsvalet i Sverige 2018, då Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna genom det så kallade ”Januariavtalet” kompromissade sig fram till en regeringsbas med Stefan Löfven som statsminister. I det avtalet förhandlade Centerpartiet och Liberalerna till sig en punkt gällande införandet av marknadshyror i Sverige. Redan då hotade Vänsterpartiets dåvarande partiledare Jonas Sjöstedt att fälla regeringen om man gick vidare med marknadshyror. Det är så vi hamnade här.

Efter misstroendet har Stefan Löfven en vecka på sig att antingen avgå och låta talmannen Andreas Norlén (M) försöka hitta ett nytt regeringsalternativ, eller att utlysa ett extraval.

Artikeln uppdateras. Läs mer i tisdagens Nya Åland!