DELA
Foto: Jonas Edsvik

Svenska spel till Åland inte aktuellt

Ålands framtid har varit i kontakt med svenska spelbolag för att höra om möjligheten att få dem att verka på Åland.

Landskapet avvaktar däremot med sådana åtgärder, förhandlingsläget med Veikkaus är alltför känsligt.
Vad har regeringen gjort och vad tänker man göra för att man också i fortsättningen ska kunna spela på Åland? Den skriftliga frågan ställde lagtingsledamot Axel Jonsson (Åf) nyligen till regeringen, i går fick han svar av minister Nina Fellman (S).

Hon konstaterade att Veikkausfrågan har högsta prioritet, att den nya åländska lotterilagen inte förvärrar situationen och att det inte finns några hinder för att bevilja Veikkaus tillstånd på Åland och inte något motstånd på det politiska planet i riket.

– Det är rikspolisen som upplever tillsynen som problematisk. I de diskussioner som förts har landskapsregeringen sagt att vi kan överföra tillsynen till riket om det hjälper.

Axel Jonsson ville också veta om regeringen nu aktivt tittar på andra möjligheter till spel, till exempel genom Sverige.

– Ålands framtid har frågat svenska aktörer och fått svaret att beslut i så fall måste fattas av Sveriges regering, sade han.

– Landskapsregeringen bedriver inte spelverksamhet, det skulle i så fall vara Paf som engagerar sig, sade Fellman.

– Vi driver inte den frågan. Vår bedömning är att vi är inne i ett känsligt förhandlingsläge med Veikkaus och att det därför inte är läge att satsa på det kortet just nu.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!