DELA
Foto: David Groves/Unsplash

Sverige: Miljöpartiet starkt framåt – bakåt för Sverigedemokraterna

Det svenska valet till EU-parlamentet låg två timmar efter Finland då vallokalerna stängde 21 i Sverige. Den första riktiga valprognosen kom strax efter midnatt.

Den svenska vallokalundersökningen visade dock tidigt på en stor framgång för Miljöpartiet och en stor missräkning för Sverigedemokraterna som petades ned till fjärdeplatsen i storlek. Det är första gången som SD backar i ett val. I opinionsundersökningarna såg SD tvärtom ut att bli näst största parti.

Med 1000 distrikt kvar att räkna visade det sig att Socialdemokraterna  för första gången går framåt i ett EU-val och är fortsatt största parti på 25,1 procent, men med klart lägre siffror än i riksdagsvalet.

Moderaterna blir näst störst med 0,5 procents uppgång till 17,3 procent. Miljöpartiet såg ut att gå mot 13,6 procent och Sverigedemokraterna 13,4 procent.

Flera partier riskerade enligt opinionsundersökningarna att petas ut ur EU-parlamentet. Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnade dock på ett betryggande avstånd till den svenska fyraprocentsspärren. Liberalerna såg först ut att ha en lång natt framför sig, men gick in på 4,3 procent i den mer säkra prognosen.

Valet blev också en framgång för Vänsterpartiet som landade på 11,1 procent och tog ett av Kristdemokraternas mandat.