DELA
Foto: Stefan Öhberg

Löfström drar tillbaka sin EU-kandidatur

”Jag har beslutat att dra tillbaka min aviserade kandidatur i EU-valet”.
Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebook-sida idag, måndag.
Löfström motiverar sitt beslut med två orsaker. Dels att han fått mycket respons om att han behövs i riksdagen.
”Jag har hela tiden varit tydlig med att jag inte vill bort från riksdagen och att jag trivs oerhört bra med riksdagsuppdraget. EU-valet har för mig handlat om att försöka stärka Åland ytterligare samtidigt som jag upplevt att jag har kunskap och erfarenhet som skulle vara till nytta för hela Finland där.
Jag fick ett mycket stort stöd i förra riksdagsvalet som jag är ytterst ödmjuk för och som gör att jag har starka påverkningsmöjligheter i riksdagen och gentemot regeringen.
För mig är det viktigt vad som känns rätt på Åland. Åland är min hembygd, mitt hem och min bas. Om det inte känns helt rätt, vilket det inte till fullo gör då jag har lyssnat in mångas åsikter, så ska man ändå inte köra”, skriver han.
För det andra lyfter han familjesituation, och att familjen tillsammans landat i slutsatsen att man inte är redo att lämna Åland och flytta till Bryssel.
”Det är ju klart att man aldrig vet hur ett val går, men om man kommit till insikt att man själv har tvivel, inte på själva uppdraget, men hur det också ska passa för familjen är det enda rätta att ändra sig och inte vara kandidat. Jag har drabbats av hemlängtan redan innan jag skrivit på kandidatförsäkran. Det här har som sagt överraskat mig då jag var övertygad om att jag ville. Jag var nere i Bryssel förra veckan. Det kom väldigt mycket stöd av kollegor som ville hjälpa till i en kampanj, ändå kändes det på vägen hem i flyget att jag i detta livsskede inte är redo att flytta tillbaka till Bryssel, eller lämna riksdagen, om jag skulle bli vald ”, skriver Mats Löfström bland annat.