DELA
Foto: Pressbild

Svensk riksdagsledamot vill se undantag för Åland

Den svenska riksdagsledamoten och Ålandsvännen Per Lodenius (C) har lämnat en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg(S) om inresebestämmelserna.Han vill se lättnader för ålänningar.

”Hur avser ministern att agera vad gäller möjligheten för ålänningar att resa till Sverige under rådande lagstiftning? ”

Så inleder Lodenius sitt brev till Damberg. Lodenius är ordförande och initiativtagare till Sveriges Riksdags svensk-åländska parlamentariska vänförening. Han vill nu belysa problematiken i gränsbestämmelserna för relationen mellan Sverige och Åland.

Lodenius menar att Sverige bör se över hur undantag för resande från Åland när det gäller kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, ska kunna genomföras. Han hänvisar i sin fråga till Ålandsöverenskommelsen och det särskilda ansvar som Sverige har vad gäller relationen med Åland.

”Osäkerheten kring vad som gäller skapar självklart oro för boende på båda sidor om Ålands hav”, skriver han.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp