DELA
Foto: Joakim Holmström

Svar på läsarfrågor om coronaviruset

I samband med måndagens coronapresskonferens kunde flera läsarfrågor besvaras. Nedan finns svar från landskapsläkare Knut Lönnroth, gränsbevakningens vice stationschef Juri Jalava och Ålands hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Läsarfråga: ”Har en fråga angående munskydd om hur länge de ska användas ute i butiker och liknande. Det verkar ju inte som att det är någon som blivit smittad medan man handlar – då man oftast bara passerar varandra under några sekunder! Alla håller ju avstånd i alla fall och enligt smittskydd så är det ju 15 minuter i samma rum som varit en gräns för karantän.”

Knut Lönnroths svar: Rekommendationen om att använda munskydd i kollektivtrafiken och inomhus på allmän plats där det inte går att hålla avstånd står fast tillsvidare, diskuteras löpande. Eventuellt kommer det att ske lättnader där, men inget beslut har beretts.

Läsarfråga: Får en person/familj från Sverige som är dubbelvaccinerad eller haft genomgången covid komma hit utan att ha släktskap till någon Finsk medborgare?

Juri Jalava svarar: Det är fortfarande så att i turistiskt syfte är det inte tillåtet att resa varken till Åland eller övriga delar av Finland. Det måste finnas ettdera släktskapsorsak eller en arbetsrelaterad godkänd orsak. De är de två främsta orsakerna som möjliggör resa

Läsarfråga: Sker det några förändringar för stugägare? Får de fortsättningsvis komma till Åland?

Juri Jalava svarar: Till det medför det inga förändringar. Där är det fortsättningsvis samma regelverk som gäller för att komma och sköta om sina fastigheter.

Läsarfråga: Om man har fått coronavaccin men ändå blir sjuk, måste man testa sig då?

Knut Lönnroth svarar: Ja. Om man är fullt vaccinerad så är man väldigt mycket bättre skyddad men man kan fortfarande bli sjuk. Om man känner symptom ska man ändå kontakta ÅHS direkt, så att man i så fall kan fånga upp smittan snabbt och göra smittspårning.

Läsarfråga: Hur går det med det nationella vaccinationsintyget i Mina Kanta-sidor? När kan man få tag i det?

Jeanette Pajunen svarar: Det finns inte där ännu. Vi meddelar separat när det är klart. Vi får ha tålamod, det tar lite tid. Den här veckan görs testkörningar av Kanta, där tidigare vaccinationer flyttas över. När allt sen är klart kommer man att kunna se sitt coronavaccin i Kanta inom fem dagar efter att man har fått sitt stick.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp