DELA

Succéinhopp gav drömstart (Honka-ÅU 0–1)

FOTBOLL/ESBO. Åland United har fått en succéstart på ligaspelet.

Nyförvärvets Raissa Feudjios succéinhopp i Esbo räckte till en 1–0-seger mot Honka.

Under fredagskvällen inledde Åland United sin ligakampanj 2016.

Laget har tagit medalj fyra säsonger i rad, men det unga ÅU hör inte till favoriterna i damligan. Svenska Yle Sporten spekulerade inför premiären i att Åland United får det svårt den här säsongen då spelet på försäsongen vacklat och klubben tvingats till ett tränarbyte med bara sex veckor kvar till premiären.
Nye chefstränaren Giovanni Costantino, Gary Williams ersättare, fick på konstgräsplanen invid Hagalunds IP testa teorierna och slåss mot oddsen mot erkänt skickliga FC Honka i kvällens premiär.

I matchens inledande kvart såg det ut som de flesta trodde att de skulle se ut på förhand där ett bollförande Honka hade initiativet i matchen.

Men hemmalaget hade svårt att skapa de riktigt farliga chanserna, och i stället kom matchens främsta möjlighet i den trettonde minuten när Julia Tunturi frispelade Cynthia Uwak – men avslutet gick rakt på Paula Mylloja i Honkamålet.

Ju längre matchen led ju mer tog Åland United över spelet. Honka stack visserligen emellan med snabba omställningar och såg chanser både för Vera Saastamoinen och Riikka Hannula, men det var fortsatt ÅU som hade de allra främsta.

Cynthia Uwak gav Isabella Mattsson öppet läge efter en halvtimme, men avslutet var för tamt.

Inbytte nyförvärvet Raissa Feudjio testade ett skott som gick just utanför fem minuter före paus, och samarbetade sedan fint med Cynthia Uwak i den 44:e matchminuten – men anfallskollegan Mattsson fick inte till skottet och lagen gick till en mållös pausvila.

Fem minuter efter paus fick Isabella Mattsson sin tredje chans när pigge Feudjio hittade rätt med ett inlägg – men avslutet gick rakt på Mylloja.

Efter en knapp timmes spel såg kamerunskan till att göra jobbet själv när hon elegant nickade in Jessi Hietanens frisparksinlägg fram till 1–0.

Några minuter senare hotade den glödheta Feudjio – som anlände till Åland United först under torsdagen – hemmalagets backlinje på nytt med ett långskott i ribban.

Chanserna blev förra efter hand, och ett allt mer desperat Honka försökte flytta upp sina positioner i kvitteringsjakten.

Men allt som oftast stoppades anfallen upp av Åland Uniteds resliga mittback Raquel Infante, som uppträdde med en pondus som spred lugn i trebackslinjen.

Och på tal om nyförvärvsfynd; Raissa Feudjio hann bara med en träning med laget före ligapremiären men visade klass redan från start.

Det afrikanska samarbetet med nigerianskan Cynthia Uwak lovar mer för Åland United som fått en succéstart på ligan: när domaren Ifeoma Kulmala blåste av matchen efter tre minuters stopptid hade United fått med sig samtliga tre poäng till Åland.