DELA
Foto: Stefan ÖhbergFOKUS Alva Kahnberg (IFK F01/02) lyssnar koncentrerat på Eija Feodoroffs instruktioner.

Vilket tillslag, Eija!

 

Att se de italienska landslagsspelarna på fjäderlätta ben smeka iväg passningar till varandra är en skönhetsupplevelse jämfört med det kantiga nordiska förhållningssättet med stödjebenet närmast cementerat i marken invid bollen, och långsam bolleverans. Det menar Eija Feodoroff, en gång i tiden division I-mässig med Karslunds IF i Sverige och numera något så ovanligt som tillslagsexpert.

Hon får sin inkomst genom att åka världen runt och arbeta med de allra största spelarnas tillslag i Premier League, La Liga och Bundesliga – men tar sig också tid för de allra yngsta.

I helgen fick de åländska fotbollsungdomarna chansen att delta i hennes unika träningscamp där alla sorters tillslag nöttes på Hammarvallen.

– Jag har sett Eija på Sportnytt och började att ta reda på mer om henne. Jag hörde mig för om var hon skulle ha läger som min dotter Amanda kunde åka på, men efter att jag pratat med henne tände hon på att komma till Åland i stället, säger Annica Mattsson som tog initiativ till träningslägret på Hammarvallen.

Eija Feodoroff slår hål på myter med sin teknikträning.

– Det här med att man ska luta sig framåt för att skjuta lågt, och bakåt för att skjuta högt kan man glömma. Det handlar om underkroppens rörelser, inte överkroppens. Samma sak med att stödjefoten ska placeras bredvid bollen, ha foten bakom bollen i stället för att snabbare kunna pendla igenom med passningsfoten.