DELA

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Idag klockan 12 fortsätter parterna i den finländska isbrytarstrejken att förhandla. Den strejk som i förlängningen kan påverka passagerarfärjornas trafik i påsk.

Som känt blev det ingen lösning på isbrytarstrejken under tisdagen. Riksförlikningsman Minna Helle skriver på twitter att förhandlingarna fortsätter idag med start klockan 12. Om parterna inte lyckas enas före klockan 14 på skärtorsdag utvidgas strejken till all utrikes frakt- och passagerartrafik i de finländska hamnarna.

Av de åländska rederierna räknar Eckerölinjen med att trafikera som vanligt, däremot kan Eckerö Lines trafik från Helsingfors till Tallinn kan stoppas.
Vd Taru Keronen kritiserar med hårda ordalag den eventuella utvidgningen av strejken.
– Jag är bestört över att Sjömansunionen och Maskinbefälsförbundet är redo att skada verksamheten vid det enda rederiet som sysselsätter finländska sjömän i trafiken mellan Estland och Finland, säger han till FNB.

Finlands sjömansunion och Maskinbefälsförbund är oense med arbetsgivaren Arctia Shipping om de anställdas arbetsvillkor. Isbrytarstrejken har pågått i några veckor.

Anna Björkroos