DELA
Foto: Pressbild

”Uppdraget känns meningsfullt”

– Trygghet är en komplett fråga. Jag tror och hoppas att vi tillsammans kan bidra med idéer till möjliga åtgärder, säger Ann Heberlein som är en av medlemmarnas i Viking Lines trygghetsråd.
Författaren, etikdoktorn och universitetslektorn Ann Heberlein är en av medlemmarna i Viking Lines nyligen utlysta rådgivande kommitté, vars uppgift är att jobba för ökad trygghet ombord på fartygen.

– Jag blev väldigt glad då jag fick förfrågan. Sexuella övergrepp och trygghetsfrågor är någonting jag har arbetat med i decennier. Uppdraget för Viking Line känns meningsfullt och viktigt, säger Heberlein.

Hon understryker att våldsbrott och sexuella övergrepp inte är något isolerat problem, utan något som förekommer överallt i samhället.

– Ombord på Viking Lines fartyg har man kunnat se en minskning av brott. De har redan vidtagit flera viktiga åtgärder, till exempel att taxfree-butikerna är stängda under utresan på festkryssningarna.

Heberlein menar att alkohol nästan alltid är en komponent i brotten ombord.

– Det är en känslig fråga, men vi ser tydligt att offret nästan alltid är kraftigt berusad. Man bör diskutera frågan om alkoholkonsumtion. När man dricker för mycket tappar man kontrollen och tänker inte på i vilken situation man hamnar i.

– Det är givetvis alltid, alltid förövarens fel, men man bör ta upp de här frågorna också. När man åker på kryssning är ofta målet att dricka, dansa och kanske träffa någon – men man vill inte bli tvingad.