DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SKÄRPT LAG Skärpningen av vapenlagen trädde i kraft i går. Fler vapen blir tillståndpliktiga och förvaringen blir säkrare.

Strängare krav på förvaring av vapen

Från och med i går gäller skärpt lagstiftning för vapenförvaring.

Dessutom blir effektiva luftvapen tillståndspliktiga.
Överkonstapel Gunnar Mansén och överkommissarie Lars-Ole Styrström informerar om ändringarna i skjutvapenlagen som trädde i kraft i går.

Till de effektiva luftvapen som numera är tillståndspliktiga räknas vapen med en kaliber på 6,35 eller mer.

– För vanliga luftgevär behövs alltså inget tillstånd framöver eftersom man inte får jaga med sådana, förtydligar de.

De nya förvaringsreglerna rör däremot många ålänningar, räknar poliserna med.

Den som förvarar fler än fem vapen i sin stadigvarande bostad – där enligt lagen ska förvaras – måste efter lagändringen låsa in dem i ett godkänt vapenskåp, ett så kallat säkerhetsskåp som uppfyller vissa standardkrav. Tidigare var det bara särskilt farliga vapen, till exempel automateldvapen, som måste förvaras i säkerhetsskåp. För förvaring av andra vapen räckte det med att förvara vapnen i ett vanligt låst skåp.

Om man förvarar färre än fem vapen gäller ett vanligt låst skåp också fortsättningsvis, i motsats till Sverige där alla vapen måste förvaras i säkerhetsskåp. Den finländska lagstiftningen tillåter att vapen förvaras i ett låsbart vapenställ på väggen förutsatt att vapnen inte är fler än fem.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!