DELA

Strand (MSÅ) utesluts ur regeringsblocket

Jörgen Strand (MSÅ) starka kritik mot regeringen får nu konsekvenser.
– Det är en röd linje som överträds, säger partiledare Wille Valve som på fredagen aviserade att Strand därmed är ute ur regeringskoalitionen.

Det är i samband med finans- och näringsutskottets betänkande gällande tilläggsbudgeten som Jörgen Strand uttryckt hård kritik mot regeringen och reserverat sig på flertal ställen. I en intervju med tidningen Åland säger han att förtroendet för finansminister Roger Höglund (C) och delvis också lantrådet Veronica Thörnroos (C) är slut. Moderaternas partiledare Wille Valve har sedan uttalandena diskuterat med både regeringsföreträdare och Jörgen själv. Valve konstaterar att en ”röd linje” har korsats.
– Man kan ha synpunkter på hur saker hanteras och på enskilda lagförslag och budgeter, men när man agerar såhär och säger att man saknar förtroende för regeringsbildaren då är man utanför den regeringskoalitionen.

Jörgen Strand förvånas till viss del över Valves uttalande.
–  Jag meddelade mitt parti före jag uttalade mig, jag skickade betänkandet till lagtingsgruppen med de texter jag avsåg att föra fram till utskottet. Det skickade jag den 30 maj på måndagen. Men ingen av mina partikamrater svarade ens på det. Indirekt godkände de det. Det är lite märkligt nu att mina partikamrater är med och utesluter någon ur ett regeringssamarbete där jag ställt upp på partilinjen, där frågor som berör tillväxtkommuner och centralorten åtminstone tidigare varit viktiga för partiet.

Men Valve säger att det stora problemet är att du uttalat dig om att du inte har förtroende för regeringen?
– Problemet är att när regeringskumpanerna gör upp med andra oppositionspartier, då finns det ingen orsak att hålla sig till regeringslinjen.