DELA
Foto: Joakim Holmström
Poeten och musikern Cim Dahlle har vunnit årets Arvid Mörnetävling, som i år gällde dikter. På arkivbilden är hon i färd med att servera korv på sin popup-pub Hot Doggery i Saltvik.

Storslam för Åland i Arvid Mörne-tävlingen

Cim Dahlle från Åland vann årets Arvid Mörne-tävling med sin diktsviten ”Havets kvarnar”. Juryn skriver så här i sin motivering:

”Första pris, 5 000 euro, går till Cim Dahlle, Tranvik Sund, Åland, för diktsviten ”Havets kvarnar” som med grafisk skärpa i detaljerna tecknar en alkoholistvardag med blandmissbruk, bakfyllor, AA-möten, återfall, pengabrist och en avgrundsdjup ensamhet. Svärtan hade kunnat bli outhärdlig om inte framställningen burits av en sprakande energi och språket haft sådan fin närhet till rockkulturens rytmer och rekvisita. Poesin spräcker än en gång mörkret och släpper in ljuset.”

Andra priset tilldelades en annan ålänning, Jorunn Lavonius, ”för en anarkistisk men samtidigt disciplinerad diktsvit präglad av intellektuell hunger, humor och maktanalys”.

Arvid Mörne-tävlingen ordnas av Svenska folkskolans vänners (SFV), och riktar sig till skribenter under 30. Tävlingen gäller i år dikter och sammanlagt 137 bidrag skickades in.

Tredje priset gick till Henrika Biström, Åbo.