DELA

Stormvarningen: Stanna hemma

Texten uppdateras.

UPPDATERING 07.50: Vägarna är fortfarande inte öppna och alla uppmanas fortsatt att hålla sig inomhus, säger jourhavande befäl Thomas Mattsson.

Röjningsarbetet är dock igång och alla kårer är utskickade.

– Prognosen är att det tar minst en timme innan huvudvägarna är öppna igen.

På grund av de mycket hårda vindarna råder polisen trafikanter att inte bege sig ut på vägarna, hålla sig borta från allmänna platser och stanna hemma. Nödnumret ska bara användas vid kuta sjukdomsfall och olyckor.

– Det orsakar bara mer kaos om folk ska ut, säger äldre konstapel Jussi Heino.

På Hammarlandsvägen har flertal träd fallit på vägbanan och blockerar genomfart, enheter från räddningsverket och frivilliga brandkåren rensar för tillfället vägsträckan. Liknande situation förekommer på Lemlandsvägen.

– På alla tre huvudvägar kommer man inte fram med bilar, säger Jussi Heino på polisen vid halv sex tiden.

stormbild3

Likaså är strömmen bruten på stora delar av Åland. Allmänheten uppmanas också att bara använda nödnumret 112 vid akuta sjukdomsfall och olyckor.

Heino beskriver läget som ”kaotiskt”.

– Jag var just med på möte vid räddningsverket. Det är så mycket igång att myndigheterna själva har svårt att ha någon lägesbild över vilka skador som finns var.

Vad fokuserar polisen på?
– Vi försöker hjälpa till andra räddningsmyndigeheter så mycket som det går. Tur är att folk inte är så aktiva den här tiden.

Vid halv sju tiden meddelar jourhavande befäl Thomas Mattsson att Ålands Radio ligger nere så man når inte ur med myndighetsmeddelanden.

– Vi har haft i princip alla brandkårer ute i natt, säger han.

Man har kapat träd för att göra vägarna framkomliga, men arbetet konstateras vara för farligt.

– En brandbil har till och med träffats av ett träd. Nu avvaktar vi på stationen. Många har varit på jobb sedan 12-tiden.

Han konstaterar att vägarna ännu inte är framkomliga.
– Vi kommer så småningom komma ut med information, vi försöker samla alla myndigheter och ska ha möte vid 7 tiden.
Hur är läget med stormen?
– Den är fortfarande i full kraft, men man ser en aning att den börjar avta. Men den är fortfarande kraftig, det har varit orkanbyar i natt.
Han säger att man fått en par hundra samtal till larmcentralen.
– De ligger på kö.
13-14 stationer är inkallade med över hundra man i arbete.
– Vi har fokuserat på att hålla vägarna fria, men det är för farligt. Brandbilarna fick såga sig tillbaka. Lemland är helt avskärmat, det vet jag med bestämdhet, det är träd överallt. Det lönar sig inte att fara iväg, där är det stopp.

Anders Holmberg har jobbat inatt vid Select och var ute vid tre-fyra tiden och tog bilder av några av skadorna i och runt centrum.
– Det här måste garanterat vara den värsta stormen vi varit med om. Jag är glad att stationen står kvar. Vi har stora skador på stationen men mest materiella.

-Vi hade in ett par vid halv sex imorse på frukost. De hade fått ett stort träd över sitt hus och vågade inte vara kvar. Fruktansvärt. Hoppas verkligen ingen har skadat sig därute, säger Holmberg.

Select bjuder alla brandkårister på gratis mat och dryck inatt och idag.

– Vi hoppas att fler matställen runt om på Åland kan ge en hjälpande hand så att vi tillsammans får tillbaka elen, farbara vägar med mera. Det är många frivilliga brandkårister och elarbetare därute som gör ett fantastiskt jobb

stormbild2