DELA
Foto: Jonas Edsvik

Storföretag går in för att minska klimatpåverkan

De storföretag som ingår i Bärkrafts Ålands nätverk har tillsammans antagit ett gemensamt åtagande för ett klimatneutralt Åland.

Alla företagen ska hädanefter uppvisa en minskande utsläppstrend.
– Näringslivets påverkan i hållbarhetsarbetet är avgörande så det är mycket positivt att storföretagen tagit det här initiativet, säger Irene Blomqvist, ledande hållbarhetslots inom bärkraft.ax, i ett pressutskick.

– Vi vill sätta press på oss själva. Målsättningen är ett klimatneutralt Åland och ju snabbare det går desto bättre, säger Niklas Lampi och Anders Wiklund, som delar ordförandeskapet i storföretagsgruppen.

Klimatåtagandet går ut på att företagen ska ha en ambitiös klimatplan, beräkna sina utsläpp och ha en sjunkande utsläppstrend.

– Det är vår plikt att agera, men det är också nödvändigt ur lönsamhetsperspektiv. Dagens och morgondagens kunder kräver och förväntar sig att företag tar miljö- och klimatansvar, säger Lampi och Wiklund.

Ett av företagen som ingår i storföretagsgruppen och som står bakom klimatåtagandet är Viking Line:

– Hållbarhet en naturlig del av det dagliga arbetet och beslutsfattandet i Viking Line sedan många år tillbaka. Det är därför självklart för oss att medverka i ett gemensamt åtagande i klimatfrågan. Det ger kraft och tyngd att vi verkar i samma riktning, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör med ansvar för hållbarhet vid Viking Line, tillika medlem i utvecklings- och hållbarhetsrådet.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp