DELA

Storbråk i samband cupfinalen – ett tiotal gripna

– Det som var tänkt att bli en folkfest har hittills resulterat i mycket hård belastning för myndigheterna, skriver polisen efter gårdagens cupfinal på WHA.

Det var främst bortalagets, Ilves, supporters som var stökiga. Redan före matchstart fick polisen gripa flera personer för störande av ordningen. Polisen påträffade vidare ”mängder av pyroteknik och även eggvapen”. Stöket fortsatte under matchen, och flera personer greps efter att gett sig på ordningsmän då de skulle avvisas av olika anledningar. Några gjorde sig skyldiga till motstånd mot tjänsteman och kommer att få böter.

Vid slutsignalen forcerade bortalagets fans det stängsel som satts upp för att storma planen. Det är inte tillåtet att beträda planen vid slutsignal, så ordningsmännen ingrep. Situationen hanterades av personal på plats, och polisen kunde sedan ta över. Flera personer greps, varav en är misstänkt för misshandel av en ur personalen. Brottsärendet utreds.

Totalt greps alltså nästan tio personer under tidiga lördagskvällen för ordningsstörningar. Fem brottsärenden registrerades i samband med övervakningen, plus en person som greps misstänkt för brott. Totalt femton personer avlägsnades.

Polisens insatser koordinerades på förhand med Bollförbundet, IFK Mariehamn som klubb, den anlitade säkerhetspersonalen och IFK Mariehamns supportrar. Även sjöbevakningspatruller fick utföra polisarbete i samband med matchen, som ett myndighetssamarbete.

Under resten av kvällen inträffade inget mer än vad som hör till en vanlig lördagskväll, enligt fältchef Magnus Gustafsson. Han passar dock på att tacka sjöbevakningen och andra som hjälpte till med insatsen.

– Händelser som den igår är krävande för polisverksamhet, så då utnyttjar vi hjälpen tacksamt.