DELA
Foto: Ida K Jansson

Stora vårdfrågor söker lösning

FPA, valfriheten, specialsjukvården. Problemen med rikets social- och hälsovårdsreform var i fokus då familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) besökte Åland i går.

Rikets stora reformpaket handlar om mycket mera än klumpsumman, Ålandsavdraget och skattegottgörelsen.

Minister Wille Valve (MSÅ) och hans tjänstemän tampas också med frågor som kommer att ha direkt betydelse för ålänningarna.

Vad händer till exempel med FPA:s alla ersättningar för läkarvård, läkemedel, mediciner och så vidare på Åland?

– Vi vet väldigt lite om det ännu. Socialförsäkringen är entydigt rikets behörighet så alla beslut som fattas berör oss direkt. Det är därför oerhört viktigt att vi har möjlighet att följa med utvecklingen noga, säger Wille Valve.

FPA på Åland betalar årligen ut stora summor i ersättning, i fjol cirka 8,8 miljoner euro. Bara ersättningen för helikoptertransporter kostade över 1,5 miljoner. Det är pengar som i dag inte berörs av någon gräns men hur blir det i framtiden.

En annan obesvarad fråga är hur det går med de finländska medborgarnas lagstadgade rätt att söka vård var som helst i hela landet då reformen de facto skapar en helt ny gräns i Skiftet eftersom den inte gäller på Åland.

Och hur ska Åland få garantier för att den specialsjukvård som landskapet köper i dag inte försvinner och hur ska den vården finansieras. I fjol fick 2 800 ålänningar vård i riket för en totalkostnad på cirka 9,1 miljoner euro.

Kontakterna mellan landskapsregeringen och ministeriet i Helsingfors har varit intensiva men nu, då reformen är fem före att klubbas, har försöken att hitta svar ännu inte lyckats. Det gjorde de inte heller på måndagen då förhandlingarna fortsatte på politisk nivå i och med att Juha Rehula besökte Åland.

– Det är inte lätt att hitta en lösning men jag är övertygad om att svaret måste finnas, säger Rehula.

Han konstaterar att de åländska problemen bara är en del av det som fortfarande är öppet i reformen.

– Jag är nöjd över att vi har fått lagförslagen till riksdagen. Bara de klubbas ska vi nog hitta alla praktiska lösningar tills lagarna träder i kraft.<”Byline e-post”>