DELA
Foto: Jonas Edsvik

Stora beslut på politikernas bord

Flera av de största politiska frågorna på många år kommer att avgöras den närmaste tiden: de sista förhandlingarna om självstyrelselagen står för dörren, kommunstrukturlagen ska klubbas i lagtinget i höst och ett beslut om en åländsk EU-parlamentsplats väntas.

Alla frågorna kommer – oberoende resultat – få stora konsekvenser under lång tid framöver för det åländska samhället.
– Vi har ett år kvar av mandatperioden och nu väntar flera viktiga lagstiftningsprojekt. Det är en ny grundskolelag, en ny socialvårdslagstiftning, medieavgiften och implementeringen av flera olika direktiv, säger lantråd Katrin Sjögren (Lib).

Grundskolelagen presenteras sannolikt först efter årsskiftet, men socialvårdslagen väntas komma till lagtinget under senhösten.

Som Nya Åland berättat tidigare väntas landskapsregeringen även klubba flera tilläggsbudgetar. Bland annat skärgårdstrafiken behöver mer pengar eftersom bränslepriserna stigit. Eventuellt behöver även ÅHS mera pengar, eftersom vården utanför Åland överskridit budgeten med över en miljon euro under årets första sex månader. ÅHS styrelse meddelade i fredags att man ska hålla en presskonferens om läget på fredag.

När lagtinget möts i dag för sitt första plenum för hösten, ligger bland annat frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, Bert Häggbloms (Ob) motion om ändring av tjänstemannalagen och avbytarlagstiftningen som fick avslag i lagstiftningskontrollen samt två meddelanden från landskapsregeringen om mediepolitik och hållbarhetsarbetet och väntar på ledamöternas bord.