DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>STOPP FÖR MOBBING Var tionde elev har varit med om nätmobbing. Föräldrar kan hjälpa bland annat genom att tänka igenom egna fördomar.

Stoppa all mobbing i god tid

– Våga prata om mobbing med ungdomarna! Våga också tänka på dina egna fördomar.

Mobbing existerar! Erkänn det!
Nyligen gästade kurator Stina Forsberg från Helsingfors Strandnäs skola för att med föräldrar tala allvar om mobbing. Hon var inbjuden av Hem och Skola, men arbetar i det dagliga arbetet med mobbningsförebyggande åtgärder för skolpersonal för Folkhälsan.

– Man räknar med att hela tio procent av eleverna har varit med om nätmobbing. Det är var tionde elev. De kan få mess där det står ”vad du är ful” och liknande.

Vad det kan vara som bidrar till att en elev får för sig att skriva något sådant till en kamrat, det funderar Stina Forsberg mycket på. Kan det vara en sådan enkel sak som svartsjuka?

– Man är anonym, man är hemma, det är så lätt att mata in några ord. Budskapet blir abstrakt, man förstå kanske inte hur fult det är, hur hårt det är att ta emot det.

Det är också lätt hänt att man ångrar ett elakt budskap, men det som skrivs, står skrivet. Det finns där och går inte att ta tillbaka.

Kanske är vi som föräldrar inte tillräckligt engagerade. Tyvärr verkar många unga vara ensamma med sin utsatthet för mobbing.

– Det är så lätt att förminska problemet. Vi säger att den drabbade inte ska ta åt sig eller ha lite skinn på nästan. Det innebär att nästa gång det händer har eleven antagligen ännu mindre lust att prata om saken med den vuxne.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!