DELA
Foto: Annica Lindström

Löfström på plats i USA: Stämningen är nervös

USA-VALET. I morgon får vi veta vem som blir ledare för västvärldens mäktigaste land och mitt i den amerikanska valyran finns Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

– Det här är som julafton för en politiskt intresserad, säger han.
När Nyan når Mats Löfström är han på väg mot Philadelphia i delstaten Pennsylvania.

Hur är stämningen på plats?

– Stämningen här är nervös. De flesta hoppas och tror att Hillary Clinton ska bli vald, men det finns en osäkerhetsfaktor i opinionsmätningarna då en del tror att vissa väljare inte har uppgett att de ska rösta på Donald Trump. Segern känns inte lika självklar nu som för två veckor sedan.

Mats Löfström och andra representanter från finska riksdagen följer valet från National Press Club i Washington DC. Under sitt besök i USA har han bland annat hunnit besöka röstningslokaler och båda kandidaternas kampanjmöten inför valspurten. Vallokalerna öppnar mellan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 21 lokal tid i alla stater. USA:s nya president beräknas vara klar runt 6-tiden på onsdagsmorgonen (finsk tid).

USA-valspecial i dagens Nya Åland: en längre intervju med Mats Löfström, en intervju med Sveriges generalkonsul och tillika experten på amerikansk politik Olof Ehrenkrona och en direktrapport från Nyans utsända Mysan Sundqvist på plats i New York.