DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>RIKSDAGSLEDAMOT Mats Löfström hoppas att regeringen inte förverkligar förslaget att skära ner på sjöfartsstödet.

Löfström på plats i USA: ” Nu krävs ett mirakel”

Som det ser ut just nu kommer USA:s nya president att heta Donald Trump. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström följer valet på plats i National Press Club i Washington och där är stämningen just nu rätt dyster.

– Clinton gick just framåt något i New Hampshire, men det är så otroligt jämnt. Trump har vunnit i så många vågmästarstater att precis allting nu måste gå Clintons väg för att hon ska ha en chans mera, säger Mats Löfström till Nya Åland vid 07.30-tiden.

Resultatet som nu presenteras går emot alla opinionsmätningar, som ännu i går kväll visade att Hillary Clinton skulle bli president med uppemot 80 procents sannolikhet.

Hur gick det såhär?
– Det är som med Obama, fast tvärtom. Det fanns en stark känsla för förändring i USA och Trump har lyckats fånga upp detta genom att driva på om antiglobalisering och anti-Washington. Trump har lyckats behålla de givna republikanska staterna och samtidigt lockat många att rösta på honom även i de stater som demokraterna trodde var säkra. Hillary har varit på defensiven de senaste två veckorna. Man har inte gått in för en storseger utan satsat enorma resurser på att behålla ”säkra kort”, men det har man inte lyckats med.

Republikanerna har nu makten i alla tre maktinstitutioner, då man även behöll majoriteten i både Representanthuset och Senaten och i förlängningen då även Högsta domstolen.

Läs fler åländska kommentarer i morgondagens Nya Åland!

Anna Björkroos