DELA
Foto: Ida K Jansson

Stalldalen ska stå för lugnet på landet

– Folk sa att jag var galen, då visste jag att jag var på rätt väg.

När Christian Ekström fått en idé händer det saker. Nu bygger han om Grelsby sjukhusområde till ett hotell med temat lugnet på landet. Nyan har tjuvtittat.
Vid den glittrande Långsjön fanns tidigare ett hem för mentalpatienter. Nu finns 18 vanliga lägenheter i det som tidigare var personalbostäder.

Sjukhuset inrymmer i dag ett bageri och konditori, Johannas hembakta, och i administrationsbyggnaden ståtar snart tio av de planerade 17 hotellrummen färdiga.

– Första gästerna har redan provat rummen, berättar Christian Ekström. De var helnöjda. Speciellt nöjda var de faktiskt med att det finns fast boende i närheten. Det gav en speciell stämning.

Christian Ekström pekar och berättar om alla planer.

– Här ska det bli fotbollsplan, här ska det bli örtaträdgård.

En matsal för 140 personer renoveras som bäst och ska bli klar till hösten, fler och fler av hotellrummen blir klara undan för undan.

– Jag vill skapa paketering av resandet. Som det är i dag saknas verkliga reseanledningar. Bomarsund och taxfree räcker inte längre. Och det ska helst vara en anledning som drar turister, inte bara vara de 5 veckorna efter midsommar, utan gärna fler av årets 48 veckor.

Denna anledning är nu definierad. Den heter Lugn miljö med livet på landet.

Ett samarbete sker också med föreningen Mitt Åland där den turist som vill kan besöka gårdar och exempelvis skörda egen produkter.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!