DELA
Foto: DJURSKYDDSBROTT Åklagaren har fått fallet på sitt bord för att besluta om åtal.

Spärr utfärdades för gård under uppsikt

Landskapsregeringen har ännu en gång lagt spärrbestämmelse på den nötdjursgård vars ägare misstänks för grovt djurskyddsbrott.

Inga djur får slaktas eller flyttas bort till dess djurhållaren får ordning på märkning och registrering av alla djur på gården.
Det handlar om ett gravt fall av vanvård av djur som i somras polisanmäldes av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM.

Förundersökningen visade att en större mängd av främst kalvarna saknades. Enligt uppgifter från statens ämbetsverk har 83 procent av de mottagna kalvarna försvunnit från gården under det senaste dryga året, totalt upp till 70-80 djur.

I somras beslöt landskapsregeringen att införa spärrbestämmelse för gården eftersom det fanns brister i registreringen och märkningen av djur. När ÅMHM inspekterade gården och hittade stora brister lyftes spärren av för att ett visst antal djur skulle kunna föras bort för slakt som ett resultat av den intensifierade tillsynen.

I onsdags infördes spärrbestämmelsen på nytt av landskapsregeringen. Det innebär att inga djur får säljas för slakt eller föras bort från gården innan djurhållaren har fått ordning på märkningen och registreringen som krävs för att det kött som saluförs ska gå att spåra tillbaka till gården.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!