DELA
Foto: <07_Bildrubrik>PROGRAMLEDARE Soran Ismail i Absolut Svensk.

Soran Ismail träffar åländsk rasist

Svenske komikern Soran Ismail ville träffa en rasist att diskutera med till sin nya SVT-serie ”Absolut svensk”. Han hittade en enda – på Åland.
I den nya tv-serien ”Absolut svensk” undersöker Soran Ismail vad som är rasism och vilka fördomar vi har. I första avsnittet åker Ismail till Åland för att träffa den självutnämnde rasisten Daniel Lampinen.

– Det var väldigt intressant på många sätt. Det är uppfriskande med någon som är ärlig. Sedan är det så klart en speciell person som väljer att göra det. Jag älskar att träffa människor som av olika skäl hamnar i utanförskap, det är de som jag tycker det är mest intressant att prata med. Det är intressant att försöka förstå hur de tänker och varför det blivit som det blivit, säger Soran Ismail om mötet till svt.se.

I ett klipp förklarar Daniel Lampinen att han flyttade till Åland för att slippa ett mångkulturellt samhälle och att han efter att ha erkänt sig som rasist lever ett bättre liv än innan.

– Jag känner mig friare än innan jag började kalla mig rasist. Utan tvekan. Nu lever jag fritt. Nu lever jag ärligt, säger han i programmet.

Serien sänds i tre delar. Den första, då Lampinen medverkar, kommer i kväll klockan 22 i SVT1.
Foto: Sofia Sabel/SVT