DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>SOLKRAFT Solpanelerna tillverkas i Hammarland.

Solenergi och ekotempel till Bergkulla

Bergkullastiftelsen i Saltvik fortsätter att bygga ut användningen av solenergi. Nu ersätter man ett uttjänt vindkraftverk med 107 solceller.

Dessutom byggs ett ekotempel på området.
Tre av nio planerade hus är redan byggda och uthyrda i Bergkullastiftelsens miljövänliga by i Saltvik Bertbyvik. Under hösten 2016 ska två till hus på 85 kvadratmeter vara färdigbyggda.

Men före det ska man bygga ett nytt solkraftverk med en kapacitet på 28 000 kilowattimmar per år.

Räcker inte elen till?

– Vi bygger för att ett gammalt vindkraftverk har gjort sitt och ska ersättas av solkraftverket, säger Bergkullastiftelsens verksamhetsledare och initiativtagare Leif Nordqvist.

För sju år sedan byggde man ett solkraftverk som hade 72 solceller, det nya har 107 solceller. Solenergin har också blivit så mycket billigare sedan det första byggdes, då kostade en kilowattimme nio euro, nu kostar den en euro.

– Den är billigare både vid inköp och effektivitet.

Man ska också bygga ett ekotempel på ett bergsområde mellan två konstgjorda sjöar på området. Det handlar om eko som i ljudfenomenet, inte ekologiskt.

Inspirationen fick Leif Nordqvist bland annat från Waldemarsudde och Hagaparken i Stockholm. Det rundade taket ger en ekoeffekt i den vägglösa paviljongen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!