DELA
Foto: Jonas Edsvik

Social- och hälsovårdsutskottet mildrar förslaget

Social- och hälsovårdsutskottet har tagit kritiken från bland annat grundlagsutskottet i beaktande och gjort tre betydande ändringar i förslaget till nya gränsregler, skriver Ålands riksdagsman Mats Löfström på sin Facebooksida.

Ändringar innebär att Finland kommer att följa EU:s system med gröna länder, inte kommer att kräva mer än en vaccinspruta för dem som inte kommer från ett ”grönt land” och att den temporära lagen inte gäller längre än den 15 oktober.

Vad beträffar dagens undantagsgrupper ser de ut att försvinna när lagen träder i kraft (troligen den 12 juli). Löfström ser det dock inte som särskilt problematiskt:

”Eftersom man slopar kravet på negativt test för dem som har en dos vaccin blir det inte någon dramatisk försämring i praktiken, då så många redan har en dos. Förändringen borde inte bli kännbar”, skriver han bland annat.

Läs Nyans intervju med Löfström i morgondagens tidning!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp