DELA
Foto: Matilda Saul
Den nya åtta meter långa lekställningen har tre olika rutschkanor. Den är gjord så att de yngre barnen inte ska kunna ta sig upp till den högsta rutschkanan på egen hand. Arkivbild från när lekparken inspekterades tidigare i mars.

Snart kan Wirénska parken öppnas upp för lek och skoj

Under veckan har Wirénska parken vid Torget i Mariehamn gått igenom en besiktning. Om parken blir godkänd kan den snart öppnas upp för allmänheten.

– Vi hoppas att resultatet från besiktningen kommer inom de närmsta dagarna, säger Stefan Nordas, arbetschef vid samhällstekniska avdelningen på Mariehamns stad.

Foto: Matilda Saul
Philip Wallentin jobbar med att besikta lekparker. Han berättar att besiktning av Wirénska parken är ett jobb som tar mer tid än vanligt då det är stora och helt nya lekställningar.

I augusti 2023 började renoveringen av parken på Torget efter att barn i olika åldrar har lämnat in önskemål till de som planerar parken. I den nya parken finns det nu en ny klätterställning som är åtta meter hög och har tre rutschkanor och fyra studsmattor som är nedsänkta i marken. Den nya gungställningen har fyra olika gungor och det finns även ett skepp där flera barn kan leka samtidigt. Utöver det har man bevarat den gamla cykelkarusellen som stod i parken sedan tidigare. Från början var planen att parken skulle öppna redan under hösten förra året men så blev det inte. Nu är det dock inte lång tid kvar förrän parken kan fyllas av lekande barn.

Foto: Matilda Saul
Den nya parken är gjord så att barn i alla åldrar ska tycka att det är kul att leka.

Under förra veckan var den svenska lekparksbesiktningsmannen Philip Wallentin på plats för att se till att alla nya lekställningar och gungor är säkra.

– Det kommer nog ta några timmar innan jag hunnit gå igenom allt då det är en rätt stor lekpark och det mesta är nytt, berättar han.

Efter att han gått runt, inspekterat och tagit bilder på allt kommer tar det ytterligare några dagar att gå igenom materialet innan han kan skicka resultatet till Mariehamns stad.

Foto: Matilda Saul
Den gamla karusellen som stod i parken tidigare kommer finnas kvar.

Stefan Nordas menar att Mariehamns stads förhoppning är att allt ser bra ut och att parken kan öppnas upp så snart som möjligt.

– Nu kan vi bara vänta och se vad resultatet av besiktningen visar, säger han.

När tror ni att resultatet kommer?

– Det kommer nog komma i början av veckan, vi kan inte öppna parken innan vi vet att allt är säkert, svarar Stefan Nordas.