DELA
Foto: Ida K Jansson

Snart flyttar Pommern in

Snart är den klar, Pommerndockan. Nyan fick en rundtur nere på den nygjutna betongbotten.

– Det är lite crazy det här, men än så länge har det gått bra, säger Bengt Eriksson, projektledare för dockbygget.
I slutet av oktober förra året inleddes arbetet med segelfartyget Pommerns nya docka. Om du har vägarna förbi Västerhamn ser du mest en massa stålbalkar- och väggar som sticker upp ur vattnet intill kajen. Men under vattenytan rymmer sig något mycket större. En 15 000 kubikmeter stor docka har tagit form, under arbete av entreprenören Byggab. Det känns som ett jättestort badkar, med rostiga kanter. Lika stort som 15 stora simbassänger, likt den i simhallen i Finström Godby.

– Allt stål blir inkapslat med betong så syretillförseln tas bort och då rostar det inte. Det kommer att fungera jättebra, säger Bengt Eriksson som är projektledare för Pommerndockan.

Dockan består bland annat av 204 stålspontar, som tillsammans bildar väggarna. Stålspontarna, som är från Luxemburg, väger tillsammans 1 500 ton. Botten består först av ett flera meter tjockt lager av slitmorän, lera och grus, som vilar på berget. Därefter kommer ett nytt lager i betong som är en meter tjockt. För att botten ska hållas på plats är den fäst med 43 stycken enorma stålbultar, som är nerborrade 20 meter i berget.

– Nu har vi hållit på och gjutit fyra veckor i rad, så vi har två delar kvar. Än så länge har det gått bra, säger Bengt Eriksson.

Se hela bildreportaget från Pommern-dockan i fredagens Nya Åland!