DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>VÄLKOMNAR POMMERN Jan-Erik Eklund som äger Algots varv ser gärna att Pommern dockas för gott vid Algots varv.

Här finns plats för Pommern

Jan-Erik Eklund är entreprenör och ägare av Algots varv.

– Torrdockan är fullt fungerande och jag skulle gärna se att Pommern flyttades hit för gott.
En torrdocka finns ett par kilometer från Pommerns nuvarande plats nedanför Sjöfartsmuseet, vilken också är platsen för den planerade dockan.

Torrdockan finns vid Algots varv, och för närvarande hyr Eklund ut den till mindre fartyg som bottenbesiktigas.

– Jag köpte varvet 2006 för ett bostadsprojekt, men det är lagt på is. Platsen skulle med små justeringar passa utmärkt för Pommern.

Det är just bostadsprojektet som bland annat sätter käppar i hjulet för Eklund. Det menar Roger Jansson, ordförande i kommittén för Pommerns bevarande.

– Eftersom Eklund begärt, fått och godkänt en stadsplaneändring, finns det inte längre en kommersiell torrdocka i drift på Åland.

I den nuvarande stadsplanen är området planerat för bostäder, och platsen där torrdockan ligger är planerad för småbåtshamn för bostäderna.

– Fysiskt finns det en torrdocka, ja. Men inget utrymme finns längre planerat för en torrdocka i Mariehamn. Eklund måste i så fall anhålla om en ny stadsplaneändring, säger Jansson.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!