DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>BYGGS INTE UPP Bostadshuset som förstördes i en brand den 1 mars byggs inte upp igen. Däremot kanske bagarstugan rustas upp till sommarboende någon dag.

Snart får familjen ett nytt hem

Sedan familjens hus i Sund Tosarby brann ner till grunden har Nina Pettersson och hennes fyra minderåriga barn bott i tillfälliga bostäder. Men i tisdags kom glädjebeskedet från kommunen.

Nästan två månader har gått sedan den där kvällen när familjens hus totalförstördes i en brand. Larmet gick vid halv sjutiden på kvällen och när brandkårerna kom fram var huset övertänt. Nina Pettersson var tillfälligt ute med sina fyra barn och ingen av dem skadades i branden.

Men hur gick det sedan?

Vi träffas vid köksbordet hemma hos Nina Petterssons väninna Agneta Hasselberg. Ninas yngsta barn, åtta månader, är med.

– Det har varit tufft och vi bor nu i vårt tredje tillfälliga boende, berättar hon.

Tanken var hela tiden att familjen skulle flytta tillbaka till Sund med tanke på barnens skolgång. Därför hyrde hon en vinterbonad sommarstuga i kommunen men både hon och ena dottern fick hälsoproblem.

– Efter en vecka i sommarstugan kom vi hit till Agneta. Jag tänkte att vi får väl sova i bilen om inte annat, men Agneta kontaktade en vän som vi får bo hos nu.

Det nedbrunna huset kommer inte att byggas upp igen. Pengarna från försäkringsbolaget används för att betala huslånet.

Kommundirektör Jens Andersén bekräftar att familjen får hyra huset som ägs av kommunen.

Läs mer i dagens Nya Åland.