DELA
Foto: Stefan Öhberg

Smittskyddsläkare: Slump med flera smittade vid Nyängen

Det är en slump att flera personer med anknytning till samma dagis i Mariehamn har smittats med corona, det skriver smittskyddsläkare Tora Woivalin vid ÅHS idag.

ÅHS smittskydd har gått ut med skriftliga kommentarer i dag, fredag, med anledning av den aktuella karantänsituationen vid Nyängens dagis.

”När ÅHS tidigare i veckan konstaterade att miljön på Nyängen var riskfri, så var den bedömningen korrekt. Ingen smittad person hade haft möjlighet att smitta andra vid Nyängen. Det aktuella fallet som konstaterades igår har en annan koppling och kunde inte förutsägas i den tidigare smittspårningen. ”

Enligt ÅHS smittskydd har Mariehamns stad agerat helt rätt i den nuvarande situationen.

”Vi önskar också påpeka att det är en säkerhetsåtgärd att sätta personer i karantän. Det gör man för att förhindra smittspridning. En omfattande karantänåtgärd kan verka drastisk, men är det bästa sättet att bromsa in en smittspridning.”

Från ÅHS sida påpekar man också att smittspridning är vanligast inom familj, eller andra nära kontakter.

”På de flesta arbetsplatser, skolor och daghem har man genomfört omfattande åtgärder för att förhindra spridning av coronavirus, varför den faktiska risken att insjukna inte är stor. Den närmaste tiden utvisar om det blir så även i detta fall. ” skriver man också.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp